Lőrincz Aladárné sz. Molnár Vilma

Népművészet Mestere – szövő

Lőrincz Aladárné Molnár Vilma

1929. december 12-én született Istensegítsen. A szövés, hímzés családi örökség, hiszen édesanyja és anyósa is művelte mindkettőt. 1949-ben Majoson kötött házasságot Lőrincz Aladárral, aki a szövőszékek készítésének mestere. A háztartás és a gyermeknevelés mellett a szövésnek szentelte minden idejét, mondhatnánk az egész életét. 1963 óta szinte minden országos és megyei népi díszítőművészeti kiállításon részt vett, csaknem minden alkalommal díjazottként. 1966-ban az elsők között végezte el a díszítőművészeti tanfolyamot, azóta is folyamatosan vezet szövő – és hímző szakkört. Neve eggyé vált az országszerte ismert majosi szövőszakkörrel. Jelenleg a Székely Házban hétfőnként tanítja a fiatalokat a bukovinai vászonszövésre.
Megjelent írásai: 1. Majos Község szövőszakkörének munkájáról. 2. A bukovinai írott tojásokról. 3. A bukovinai ing hímzése és varrása. 4. Tolna megyei székely szőttesek és hímzések. (In: Kézművesek, népi iparművészek. Szerk.: Balázs Kovács-Deli. Wosinsky Mór Megyei Múzeum. Szekszárd, 1999. 5. Lőrincz Aladárné: Bukovinai székely szőttesek – technikák és mintaalapok. Wosinsky Mór Megyei Múzeum. Szekszárd, 2000.
1964-ben kapta első arany oklevelét, azóta több mint 70 elismerést tudhat a magáénak, köztük a legnagyobbak: 1969-ben Népi Iparművész, 1970-ben a Népművészet Mestere cím, „Arany koszorú” életmű-díj, többszörös „Gránátalma”-díjas, Nívó-díjas, Sebestyén Ádám-díjas.

Lőrincz Aladárné hivatalos oldala (szottesek.hu)

Lőrincz Aladárné Molnár Vilma – Wikipedia