Tamás Menyhértné Lavrik Márta

A Népművészet Mestere – hímző

Tamás Menyhértné Lavrik Márta

1922. április 15-én született Istensegítsen, a telepítést követően családjával – férjével és három gyermekével – Csátalján lelt új hazára. Az 1963-ban alakult Székely Díszítőművészeti Szakkör alapító tagja. Gyűjtéséből a Községi Könyvtár épületében székely szobát rendezett be. A csátaljai templom díszítésére 14 db gyönyörű egyházi textíliát varrt. 59 éves koráig – nyugdíjba vonulásáig – mint besegítő dolgozott a helyi termelőszövetkezetben. Azóta még inkább a hagyományápolásnak, a székely díszítőművészetnek – és népdaléneklésnek él. 1979-ben az ő közreműködésével elevenítették fel először a bukovinai székely istensegítsi betlehemes játékot.
Lepedőaljakat, párnákat, falvédőket, asztalterítőket, szedett női inget, takargatókat, egyházi textíliákat készít. Az erdélyi szálán varrott kézimunkák készítése jellemzi leginkább.
Megszámlálhatatlan kiállításon vett részt munkáival, melyekről díjak, elismerő oklevelek sorozata tanúskodik. A békéscsabai Országos Textiles Konferencia és Kiállítás állandó résztvevője hímzéseivel. 1989-ben Népi Iparművész címet kapott. 2005-ben a Népművészet mestere címmel ismerték el munkásságát.