Bukovinai Székely Néprajzi Tábor – Bonyhád, 2011

Bonyhád, 2011. július 17-24.

Néprajzi táborosok bukovinai székely festékessel

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy a Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központ 2010-ben elnyert TÁMOP 3.2.3./09/2-2010-007 számú, Közösségekkel a kultúráért, kultúrával a közösségekért elnevezésű pályázati projektjének köszönhetően a 2011-es nyári bukovinai, néprajzi tábor a résztvevők számára díjmentes lesz. A program mind a résztvevők számát, életkorát, mind tematikáját tekintve eltér az eddigiektől. A Bonyhádon megrendezendő program két korcsoportban, egymással párhuzamosan zajlik.

Az aprók csoportjánál az elsődleges módszertani cél: a gyermekek játékos, élményszerű bevezetése a bukovinai néprajzi kultúrába, a gyermekélet sokszínűségét követve és a mintakövetés lehetőségének biztosításával, megvalósulásának elősegítésével. A kézműves mesterségeket neves kézműves alkotók ismertetik a gyermekekkel. A tárgykészítésnél elsődleges szempontnak tartjuk az életkoruknak megfelelő eszközök (játékok, használati tárgyak egyszerű formáinak) készítését.

Nagyok csoportja: a bukovinai székely kultúra átörökítésén túl legfontosabb cél a még fellelhető tárgyi örökség (használati tárgyak, személyes tárgyak, emlékek, fotók, hazatérő igazolványok) felgyűjtése, adatolása, digitalizálása, valamint a még Bukovinában született idős emberekkel való találkozás, interjúk készítése.

Várható ideje: 2011. július 17-24.
A tábor helyszíne: Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Bonyhád, Kossuth u. 4.
Résztvevők: általános- és középiskolák 10 – 19 év közötti tanulói
Tevékenységek leírása célcsoporti bontásban:

  1. Aprók csoportjában:
    Kézműves foglalkozások: fafaragás, hímzés, szövés, csuhé, gyöngyfűzés
    Kisebb előadások, népzene, népmese, néptánc, népi színjátszás – gyermekjátékok
    Szabadidős programok: film, könyvbemutató, táncház, tájház megtekintése, főzőcske
  2. Nagyok csoportjában:
    Előadások, gyűjtő munka, interjúk készítése a kistelepüléseken, adatolás, a gyűjtött anyag digitalizálása, film, könyvbemutató, táncház, tájház megtekintése, főzőcske

Várjuk azon 10 és 19 év közötti fiatalok jelentkezését, akik úgy tudják, valamelyik ősük Bukovinában született, de szívesen látunk minden, a bukovinai kultúra iránt érdeklődő más származású fiatalt is.
Várjuk régi táborosaink visszatérését tudásuk felelevenítésére és a meglévő tudásuk, tapasztalataik átadására az ifjabbak tanításához.

Jelentkezni és érdeklődni 2011. május 15-ig lehet Juhász Józsánál a 74/451-455-ös telefonszámon, valamint a bukovinatabor@freemail.hu e-mail címen.

Felhívás letöltése (doc)

A bukovinai székely néprajzi táborról bővebben

Programunk évről évre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.