Tízezer-ötszáznál tartanak az aláírások gyűjtésével

 

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége több mint egy évvel ezelőtt elkezdte azt az előkészítő munkát, amellyel a bukovinai székelyek betlehemes játékát, a csobánolást a szellemi kulturális örökség listájára jelöléshez szükséges. Ismeretterjesztő előadásokat tartottak, tájékoztatták a közösség tagjait a szándékról. 2012 karácsonyán indult a támogató aláírások, nyilatkozatok, ajánlások, önkormányzati határozatok gyűjtése, mely április végéig tart.

Céljuk az volt, hogy megközelítsék azt a létszámot, mely  szimbolikus számukra, hiszen 1941-ben, hazatelepítésükkor 13 800 fővel érkeztek Magyarországra. Szeretnék bebizonyítani, hogy azóta nem fogytak, hanem gyarapodott a közösségük, és hogy a folyamatos szálláskeresés után végre otthonra találtak, ahol a velük együtt élőknek éppúgy fontos az örökségük, mint nekik.

A jelöléstől azt remélik, hogy az amúgy is összetartásáról ismert népcsoport tagjai még inkább felelősséget éreznek majd a hagyományaik iránt, még inkább erősödik identitásuk. Ennek titka hitvallásuk szerint abban áll, hogy újabb és újabb feladatokat kell kitűzni maguk elé, amely életben tartja a közösségi szellemet.

Köszönjük mindazoknak, akik aláírásukkal, munkájukkal támogatták ezt a nemes célt.

Jelenleg 10 500 fő írta alá a támogató nyilatkozatot, 28 civil szervezet adott nyilatkozatot, és 9 önkormányzat hozott erről határozatot.

A hónap végéig biztosan meglesz a tizennégyezer aláírás!

 

betlehemes-001