• Elhelyezték a székely porta alapkövét

  Közzétéve: 2017. október 10, by in Hírek

   

  A Magyarok Nagyasszonya templom udvarán épülő ház ünnepségén Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy gyermekeiknek, unokáiknak be tudják mutatni a bukovinai népi építészetet. Az elmúlt években azzal szembesültek, hogy Bukovinában fogyatkoznak a régi épületek, értékek, ezért döntöttek úgy, hogy a Tolna megyei településen, ahol székelyek is laknak, felépítenek egy székely portát.

  szövetség elnöke Cserháti József egykori pécsi megyéspüspök szavait idézte, aki a templom 1989. október 8-i szentelésén azt mondta: legyen Kismányok a bukovinai székelyek Csíksomlyója. A tájház tervezésekor ez is motiválta a szövetséget – tette hozzá.

  Az épület alapkövét Kóka Rozália Magyar Örökség-díjas mesemondó és Lőrincz Gergely festőművész, író helyezte el ünnepélyesen; Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár távollétében Kóka Rozália mondott ünnepi köszöntőt, felidézve azokat a székelyeket, akik részt vetek a kismányoki templom építésében.

  A székely porta – Illés Tibor elmondása szerint – Csíkdánfalváról érkező faanyagból épülő, bevakolt gerendaház lesz a hagyományos hármas osztással: az eresznek nevezett betérő-konyha és a “nagyháznak” hívott tiszta szoba mellett hálószobát foglal majd magába, amelyet a székelyek “kicsiháznak” hívtak. A portát tájházként rendezik be, a tervek szerint kis kápolna is csatlakozik hozzá. Az épület létrehozását egymillió forinttal támogatja a Bethlen Gábor Alap.

  Forrás: http://epulettar.hu/cikk/kismanyok-szekely-porta-alapkovet-helyeztek-el

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.