- Országos Székely Borverseny
Kísérőprogram: hagyományos bukovinai székely ételek bemutatása
Versenykiírás
Fővédnök: Potápi Árpád János államtitkár, országgyűlési képviselő
Védnökök: Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony
Ónodi Szabolcs a Bonyhádi Borbarát Kör elnöke
A verseny célja:
- kis és nagytermelők borainak megmérettetése;
- a hagyományos székely ízek bemutatása;
az önazonosság fenntartása, a hagyományok ápolása, az öt bukovinai falu neveinek használatán keresztül
A verseny rendezője:
- Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége
- Bonyhádi Borbarát Kör
A verseny felelőse:
Illés Tibor Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke – tel.: 0620/211-9950
Helyszín:
Bonyhád, Székelyház (Dózsa György u. 29.)
A minta leadása:
- április 16-17. (hétfő-kedd) 10-16 óráig
Bírálat:
- április 18. szerda 15 órától
Nevezés:
- mintánként 2 db, 7,5 dl üveggel
- az üveg címkéjén: fajta + évjárat
- borítékban csatolt információ: fajta, évjárat, a versenyeztető neve, címe, birtok mérete, település neve)
Nevezési díj:
600,- Ft mintánkként
Díjazás:
- emléklap
- oklevél +díj a legjobb fehér,rosé és vörös bor tulajdonosoknak
- Mártonffy Mór vándorserleg a legeredményesebb kistermelőnek (a 3 legmagasabb pontszámú minta alapján)
- a legeredményesebb nagy termelő külön díja (a legjobb 5 minta pontszámának összege alapján)
- a települések külön díjai (Istensegíts, Fogadjisten, Józseffalva, Hadikfalva, Andrásfalva) – a 3 legjobb minta pontszámának összeg alapján
A díjak átadása:
- április 21. (szombat) 17 óra
Bonyhád, Székelyház, ünnepélyes keretek között
(műsor, értékelés, zenés vacsora, a hagyományos székely ízek bemutatása)
Fontos információ:
- birtokméret:
Kistermelő: 2Ha. alatti, illetve 100 liter bor/fajta
Nagytermelő: 2,1 Ha.feletti kategória
- A határon túliak minta átvétele előzetes egyeztetés alapján történik (Illés Tibor: +36 06-20-211-99-50)
- A bírálat 100 pontos rendszerben történik
- Minden mintát kísérő lappal látunk el, mely bírálatot követően a zsűri egyeztetett szakvéleményét tartalmazza
A székely ételbemutatóval kapcsolatos információ:
Az idei évben a puliszkához kötődő ételeinket kívánnánk bemutatni.
Szeretettel várunk minden ehhez kapcsolódó jelentkezőt! Az ételek kóstolása (értékelése) a vacsorát megelőzően történik.
Bonyhád, 2018. március 20.
Illés Tibor
elnök