Sebestyén Ádám XXII. Országos Bukovinai Székely Mesemondó Verseny

 
 
Huszonkettedik alkalommal rendezték meg az országos bukovinai székely mesemondó versenyt, amelyre három megye tizenhat településéről érkeztek a résztvevők.
 
 

Az első székely mesemondó versenyt 1998-ban Kakasdon rendezték meg. A névadó Sebestyén Ádám a bukovinai székely telepesek története, népdalai után népmeséik összegyűjtésébe és még élő, illetve elhunyt kiemelkedő mesemondók bemutatását tűzte ki élete céljául.

Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének (BSZOSZ) elnöke a seregszemlét jó alkalomnak nevezte, hogy találkozzanak a hagyományainkat és meséinket őrző gyermekek, fiatalok és felnőttek.

 

A vezető a versengés jelentőségét hangsúlyozva kiemelte: a székelyek az énekek mellett a verseny révén adhatják tovább és éltethetik gyönyörű szavaikat. A mesék, énekek ápolását és átadását a gyermekeiknek pedig a székely anyák fontos küldetésének és egyben kötelességének nevezte. Idén több jelentős író, költő előtt tisztelgünk születésének, illetve halálának kerek évfordulóján: többek közt a 90 éve elhunyt Benedek Elekre. A kisbaconi születésű író meséivel is lehet nevezni a megmérettetésre. A zsűri elnöke Kóka Rozália, Magyar Örökség-díjas mesemondó, népdal- és népmesegyűjtő, a Népművészet Mestere cím birtokosa volt.

Három korosztályban negyvenkét indulója volt a versenynek. Az elődöntőből tizennégyen jutottak be a fináléba. A kiemelt díjazott, Molnár Pál szeptember közepén ott lesz a kolozsvári főkonzulátuson rendezendő ünnepségen, amelyre Románia tizennégy megyéjéből érkeznek a legjobbak. Emellett pedig részt vesz a Magyar Népmese Napján (szeptember 30.) a Magyarság Házában lebonyolítandó népmese gálán is.

A helyezettek:

I. korosztály: 1. Dobák Péter Levente (Csátalja), 2. Bakó Levente (Izmény), 3. Elm Damján (Kéty) és Szeredi Blanka (Baja).

II. korosztály: 1. Molnár Pál (Bátaszék), 2. Németh Jázmin (Zomba), 3. Csernik Eszter Zorka (Pécs).

Forrás: https://www.teol.hu/kultura/helyi-kultura/hagyomanyaikat-orzo-gyerekek-felnottek-talalkoztak-1560778/

Makovics Kornél fotói