Prima Gálán díjazzák megyénk kiválóságait

Jubileumi, 15. Alkalommal rendezi meg Szekszárdon a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Tolna Megyei Szervezete a Prima Díjkiosztó Gálát, 2019. November 08-án, ahol idén is nagy figyelem övezi a Közönségdíjas jelölteket. Ahogy minden évben, idén is lehetősége van a megye lakosságának kiválasztani a 3 jelölt közül, hogy ki nyerje meg a különleges díjat. Szavazni SMS-ben lehet, október 29-től, november 07-ig.

Sebestyén István – Énekes – mesemondó, Kakasd – (06303444685 B)

Sebestyén István tízgyermekes bukovinai székely családból származik. Szülei 1941-ben települtek a bukovinai Andrásfalváról Bácskába, ahonnan 1944-ben menekültek a Völgységbe. Végül Kakasdon telepítették le őket.

Édesanyja, édesapja kiváló énekesek, mesemondók voltak, Magyarországra kerülésük után is gyakorolták és gyermekeiknek is megtanították az andrásfalvi jeles napi szokásokat. Sebestyén István gyönyörű hangú, nagy tehetségű gyermek volt, állandó szereplője lett a hagyományőrző közösség dramatikus szokásainak. Így eshetett meg, hogy tíz esztendős korában a faluban gyűjtő népzenekutatóknak, édesanyjával elénekelték az egész betlehemes játék zenei anyagát. A felvétel a Zenetudományi Intézet gyűjteményében ma is megtalálható.

Elmondása szerint az 1992-ben, Kodály Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából, Érden rendezett országos népdal- és mesemondóverseny győzteseként döbbent rá, hogy milyen nagy kincs van a birtokában. Olsvai Imre népzenekutató biztatására és támogatásával számba vette a saját dal- és mesekincsét, és ezt követően tudatosan kezdte bővíteni a repertoárját. Rendszeresen részt vesz népdalversenyeken, népzenei és mesetáborokban tanít, és sok- sok örömöt szerez hallgatóságának különböző művelődési alkalmakkor. Több elismerés és díj büszke tulajdonosa: 2002 Kimelet Nívódíj, X Országos Népzenei Találkozó Bonyhád, 2004 Kárpát – medencei Nagydíj, Vass Lajos Népzenei Verseny, 2016 Sebestyén Ádám díj a 10 éves hagyományőrző tevékenységért, 2014 Népművészet Mestere Díj… és a felsorolást még folytathatnánk.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható!