XXXIII. „Bukovinai Találkozások” Nemzetközi Folklórfesztivál

2022. augusztus 5-6-7.

A folklóreseményt, amelyen a soknemzetiségű Bukovinából a 20. században elszármazott népcsoportok hagyományőrzői találkoznak, 1990 óta rendezik meg minden alkalommal több helyszínen. Idén Bonyhád mellett egy lengyel és egy román település adott otthont folklórprogramoknak. 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a fesztiválok. A mostani, 33. találkozóra 34 együttes érkezett, Lengyelországból két csoport, Romániából két csoport, külhoni bukovinai székely csoportok, Madéfalváról, Marosludasról, Pancsováról, Székelykevéről, Hertelendyfalváról és Magyarországról.

„Egy mérvadó szín sajnálatos módon hiányzott a palettáról. Erről is beszélt a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban pénteken tartott megnyitón Filóné Ferencz Ibolya. Bonyhád polgármestere közölte, hogy Ukrajna a háború miatt nem képviseltethette magát. A város vezetője tolmácsolta Potápi Árpád János államtitkár üdvözletét, akit most ért el a járványveszély és a karantén miatt nem lehetett jelen a rendezvényen. A pandémia mégis visszaszorulóban van, ennek köszönhető, hogy két év kényszerszünet után Bonyhád ismét házigazda lehet és a fesztiválon új barátságok köttethetnek. 
Zbigniew Kowalski fesztivál­igazgató kérésére a résztvevők egy perces néma felállással adtak tiszteletet azon háborús áldozatoknak, akik már sohasem jöhetnek el a fesztiválra.

– A gyökerek köteleznek – ezt már Illés Tibor, a rendező Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke jelentette ki. – Köteleznek arra, hogy őrizzük azt az ősi kultúrát, amit kaptunk, s köteleznek arra, hogy bármilyen nehéz időket is élünk, mindig kell tudni megoldást találni és továbblépni. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója köszönettel nyugtázta, hogy Bonyhád, a város önkormányzata maradéktalanul a magáénak érzi a nemzetközi rendezvényt. „

Ezt követően a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége által meghirdetett, országos „II. Nyisztor Bertalanné Bukovinai Székely Népdaléneklési Verseny” verseny díjazottjai vehették át elismeréseiket. Végezetül a fesztivál különböző csoportjai léptek színre, énekkel, zenével és tánccal, engedve betekintést a különleges bukovinai kultúrába és hagyományokba, a székelykevei citerások, a marosludasi Hajdina Kulturális Egyesület táncosai, a madéfalvi fúvószenekar, és a szólónépdalverseny díjazottjai bukovinai népdalokat énekeltek. A szombati nap kiemelkedő eseményeit az utcai felvonulás, a kaszinókerti folklórműsor, majd ugyanitt késő estétől a táncos mulatság, táncház jelentette. Vasárnap pedig a csoportok a Bonyhád környéki településeken mutatkoztak be „Kitekintő” címet viselő vendégszereplésen.

  • A Nagymányoki Székelykör Egyesület fogadta a Jutrzenka és a Dunawiec csoportokat (Lengyelország).
  • A Hőgyészi Székely Kör fogadta a Csernakeresztúri Hagyományőrző Tánccsoportot (Románia-Erdély)
  • A Garai Székely Kör fogadta a Flori de Bukovina, a Piatra Soimuli (Románia) és a Pancsovai Pántlika énekcsoportot (Al-Dunai,Szerbia).
  • A Hidas Néptánc és Hagyományőrző Egyesület fogadta a Hajdina Néptáncegyüttest és a Haricska zenekart (Románia-Erdély).
  • A Kétyi Székely Hagyományőrző Egyesület fogadta a Székelykevei citerásokat (Al-Dunai, Szerbia).
  • A Teveli Székely Kör fogadta a Segesvári Miklós Pál Egylet Dalkört (Románia-Erdély).