Nemzeti Kulturális Alap 3707/11635

Bevezető

 

A Szövetség összefogja az etnikai alapon szerveződő magyarországi és határon túli, erdélyi és vajdasági székely hagyományőrző csoportokat. A népi kultúra, a hagyományok kutatása, népszerűsítése elválaszthatatlan a vidéki élettől, annak fennmaradásáért végzett munkától. Tehát erősíti a helyi identitást, a vidék kultúráját, ugyanakkor a Kárpát-medencei magyarság egységét támogatja. A bukovinai székelyek kapcsolatot ápolnak Bukovina területének mind a mai, mind az egykori lakóival, így a lengyelországi, szlovákiai, romániai és ukrajnai tánccsoportokkal, énekkarokkal, intézményekkel is. Tehát a szervezet tevékenységével hozzájárul az európai integráció megvalósulásához. Különösen igaz ez a „Bukovinai Találkozások” Nemzetközi Folklórfesztiválra, melynek éppen az a lényege, hogy segíti az egymás iránti tisztelet, a más kultúrák iránti elfogadás, nyitottság érzésének kialakulását. Egyedülálló kezdeményezés Európában abban az értelemben, hogy egy történelmi tájegység, jelen esetben az észak-moldvai Bukovina egykori és jelenlegi lakóinak népi kultúráját hivatott bemutatni.

 

A fesztivál céljai pontosan meghatározottak, évről-évre szinte változatlan formában, pontokba foglalva olvashatóak a program tervezetében és szabályzatában:

„1. A Bukovinában élő és élt nemzetiségek hagyományainak és népművészetének megismerése és értékelése, melyek láthatóvá válnak az együtteseik énekeiben, táncaiban, hagyományaiban és szokásaiban.

  1. A Bukovinában élő és élt etnikumok kölcsönös megismerése művészeti előadások keretében, valamint személyes kapcsolatok útján.
  2. A bukovinai kultúra, mint multikulturális jelenség (Európa miniatűrben) bemutatása.
  3. Bukovina, mint együttélési modell: a különböző nemzetiségek kapcsolatainak állandósítása és fejlesztése, minden etnikum sajátos kultúrájának és önálló arculatának megőrzése.
  4. Megismerni és közeledni Európa népeihez.
  5. Regionális és nemzetközi kulturális együttműködés.
  6. Európai nemzetek közeledése és megismerése az őket képviselő csoportokon keresztül.
  7. Egy nagy nemzetközi rendezvény megszervezése, rendezvény, amely rámutat arra, hogy milyen fontos a nemzetek feletti bukovinai értékek bemutatása azokon a megnyilvánulásokon keresztül, melyek élnek a megértésben és tisztelettartásban, a toleranciában az egymás iránti jó szomszédsági együttlétben a nemzeti csoportok körében.
  8. Bukovina népszerűsítése, mint harmonikus megértés és együttműködés lehetőségének példája a saját nemzeti és kulturális önazonosulás megtartásának megőrzésében.”

 

A „Bukovinai Találkozások” Nemzetközi Folklórfesztiválhoz kötődően nemzetközi kapcsolatokat ápolunk Lengyelországgal, Ukrajnával, Romániával és Szlovákiával, A Nemzetközi Együttműködési Megállapodást az öt résztvevő ország képviselője minden év januárjának végén írja alá. Ezt követően az év folyamán mind az öt országban megrendezik a folklórfesztivált, melyet kiállítások, koncertek, gasztronómiai bemutatók, folklórműsorok tesznek színessé. Magyarországon Bonyhád helyszínnel a fesztivál szervezője, házigazdája a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége. Hazai kutatóink részt vesznek a fesztiválhoz kötődő, ötévente megrendezésre kerülő nemzetközi konferencián, ahol szlovák, lengyel, ukrán, román történészekkel, néprajzkutatókkal az egykori közös haza, Bukovinai népeinek társadalomkutatási újdonságairól számolnak be. 2014-ben erre ismét sor kerül, hiszen a huszonötödik lesz a jövő évi a fesztivál életében.

 

 

A 2014-es fesztivál értékelése

 

A térség legnagyobb, évente megrendezésre kerülő nemzetközi folklórfesztiválja idén Bonyhádon 2014. augusztus 1-3. között zajlott.

A pénteki napon este 18 órától a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban a fesztivál ünnepélyes megnyitója után a Nemzeti Művelődési Intézet Magyar Értékek Vándortérképét Tolna megyében első ízben Bonyhádon mutatta be.

A fesztivál első napján színpadi programot követően Zsikó Zoltán és Zenekara lépett a közönség elé.

 

Szombaton az előző évekhez hasonlóan 15 órától székely témájú könyvek szerzői árusították kiadványaikat, mint Rudolf László, Koller Mártonné és megjelent köteteivel a Bukovina Kiadó is. A sátorban idén Székely Konyha elnevezéssel gasztronómiai bemutató is volt, ahol bukovinai székely ételeket lehetett kóstolni.

16 órától vette kezdetét a hagyományőrző csoportok utcai felvonulása a Solymár Imre Városi Könyvtártól a művelődési központ szabadtéri színpadáig, ahol 17 órától indult a színpadi műsor közel hatszáz fellépővel. Az ukrán, román, lengyel, bosznia-hercegovinai és szlovák együtteseken kívül népdalkörök, tánccsoportok jöttek Déváról, Madéfalváról is. A régi ismerősként köszöntött hazai csoportok Tolna-, Baranya-, Bács-Kiskun- és Pest megyékből érkeztek. A műsor után a szabadtéri színpadon a Csurgó Zenekar táncháza következett.

A „Szomszédolás” programmal zárult a 2014-as Bukovinai Találkozások, vasárnap délután Madéfalva együttese Garán, a lengyel csoportok Kakasdon, a déva és csernakeresztúrii csoportok Dombóváron, a romániai csoport Cikón, az ukrán csoport Sombereken adott műsort.

 

A három nap alatt több ezer résztvevővel zajlott a nemzetközi folklórfesztivál, kettőszáztíz vendéget szállásoltunk el ezalatt, és közel hatszáz fellépője volt a szombati felvonulásnak és színpadi műsornak, Bonyhádon kívül hat kistelepülésen léptek fel a külföldi együttesek.

Jól látszik a fellépők és helyszínek hosszú sorából, hogy a Szövetségünk szinte minden egyesülete évről-évre együttműködőként segíti munkánkat. Nemcsak csoportkísérőként, fellépőként, de házigazdaként is részt vettek a szervezésben, a vasárnapi vidéki fellépéseket szervezték, biztosították a termet, megvendégelték a külföldi csoportokat.

A fesztivál idejére a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének címerét formázó kitűzőt készíttettünk, melyet a vendégeknek ajándékoztunk. Ugyanígy a jövő évi kerek évfordulóra, a madéfalvi vérengzés 250. évfordulójára való tekintettel képes katolikus falinaptárt készíttettünk, amit szintén ajándékba osztogattunk a vendégeinknek.

A fesztivál helyszínén, a szabadtéri színpad környékén egységes feliratokat, köszöntőtáblákat helyeztünk el, ehhez nyomtatott táblákat, molinókat gyártattunk.

Színes plakátokat és szórólapot adtunk ki, melyet nem csak Bonyhádon, de a helyi volántársaság és a hagyományőrző csoportok segítségével minden székely-lakta településre eljuttattunk.

A fesztivál előtt a Völgységi Hírlevél júliusi lapszámába megjelentettük a fesztivál programját. A Tolnatáj Televíziónak és a Bonyhádi Városi Televíziónak is több riportot adtunk az eseménnyel kapcsolatban, a fesztivál után mindkettő hosszabb összefoglalót készített interjúkkal, színpadi műsorszámokkal. A Tolnai Népújság a Bonyhádi Oldal című rovatában számolt be a jól sikerült rendezvényről.

A „Bukovinai Találkozások” XXV. Nemzetközi Folklórfesztivál a tervezett program szerint valósult meg. Annyiban léptünk túl a tervezett programon, hogy elfogadta meghívásunkat a székelyföldi madéfalvi tánccsoport, a falu vezetőivel együtt. A három nap alatt mintegy kétezer látogatója volt a fesztiválnak és kísérőrendezvényeinek Bonyhádon és a környező hat kistelepülésen.

Nem várt sikere és eredménye volt a Székely Konyha elnevezésű kezdeményezésnek, mely első ízben kísérte a fesztivál rendezvényét. Egy 200 négyzetméteres sátorban kínáltuk a jellegzetes székely ételeket, óriási érdeklődés mellett, melyek elkészítéséről és hagyományos formában való tálalásáról, kínálásáról a Kisdorogért Egyesület volt segítségünkre.

 

„Bukovinai Találkozások” XXV. Nemzetközi Folklórfesztivál

Bonyhád, 2014. augusztus 1-3.

 

  1. augusztus 1. péntek (VM Művelődési Központ)

 16.30 FESZTIVÁLNYITÓ, KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ, SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

A fesztivált megnyitja: Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád város alpolgármestere

Köszöntőt mond: Dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára

A résztvevőket köszönti ZbigniewKowalski, a fesztivál főszervezője

A madéfalvi Szentes Gábor „Vándorbot” című kiállítását megnyitja: Csibi Krisztina, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke

Tolna megyében elsőként Bonyhádon mutatkozik be a Magyar Értékek Vándortérkép

17.00 FESZTIVÁLMŰSOR a fellépő hazai és külföldi együttesek részvételével a színházteremben.

Műsorvezető: Sebestyén Istvánénekes, mesemondó (Kakasd)

 

20.00 ZSIKÓ ZOLTÁN ÉS ZENEKARA népzenei koncertje a színházteremben.

 

  1. augusztus 2. szombat (Szabadtéri színpad)

 

„ÖRÖKSÉG” SÁTOR

Házigazda: Csibi József (Madéfalva)

 

MADÉFALVA BEMUTATKOZIK

székely termékek, madéfalvi hagymás rostélyos és székely kürtős kalács

Siculicidium 250’– a madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára emlékezünk

„SZÉKELY KÖNYVÉSZET” program

SZÉKELY KÖNYVEK vására (Koller Mártonné, Rudolf László, Bukovina Kiadó, stb.)

SZÉKELYFÖLDI LEGENDÁRIUM – „Tatárittyom” és „Székely kincsek őrzői” társasjátékok

NÉPI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK

NÉPI JÁTSZÓHÁZ

SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGÜNK – A CSOBÁNYOLÁS kiállítás, filmvetítés és kézműves foglalkozás

 

„SZÉKELY KONYHA” SÁTOR

Házigazda: Kisdorogért Egyesület

 

Hagyományos székely ételek kóstolója és vására 16 órától

 

16.00     KÜLFÖLDI ÉS HAZAI EGYÜTTESEK VISELETES UTCAI FELVONULÁSA ÉS MENETTÁNCA

a Solymár Imre Városi Könyvtártól a Művelődési Központ szabadtéri színpadáig, melyet hagyományosan a Rády József Huszárbandérium lovasai vezetnek fel

FESZTIVÁLSZÍNPAD

Műsorvezető:Sebestyén Istvánénekes, mesemondó (Kakasd)

 

17.00     FESZIVÁLMŰSORa szabadtéri színpadon

A magyarországi fellépők mellett tizenegy külföldi néptánccsoport, illetve népdalkör érkezik Lengyelországból, Ukrajnából, Romániából, Moldáviából, Szlovákiából és Szlovéniából.

 

Köszöntőt mond: Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád város alpolgármestere

 

Kb. 20.00SZÉKELY BÁL a szabadtéri színpadnál

 

 

  1. augusztus 3. vasárnap

 

„SZOMSZÉDOLÁS” – A KÜLFÖLDI FESZTIVÁLCSOPORTOK VENDÉGSZEREPLÉSE

A KÖRNYÉKBELI TELEPÜLÉSEKEN

 

  1. 00 Cikó, Tolna megye – Paduretul (Pârteștii de Sus – Románia)
  2. 00 Dombóvár, Tolna megye – Segesvári Miklós Pál Egylet Népdalköre – (Déva – Románia, Erdély),

Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület – (Csernakeresztúr – Románia, Erdély)

16. 00     Kéty, Tolna megye – Tarancuta (Bardar – Moldávia), Magdalinele (Magdacesti – Moldávia)

  1. 00 Somberek, Baranya megye – Oberih (Zastavna – Ukrajna)
  2. 00 Gara, Bács-Kiskun megye – Madéfalvi Ifjúsági Néptánccsoport (Madéfalva – Románia, Erdély)

 

Fellépő vendég együtteseink:

 

ZespółGóraliCzadeckichJodelki (Żagań – Lengyelország)ChórEchoBikowiny (Lubań – Lengyelország)Tarancuta (Bardar – Moldávia)Magdalinele (Magdacesti – Moldávia)

Madéfalvi Ifjúsági Néptánccsoport (Madéfalva – Románia, Erdély)

Segesvári Miklós Pál Egylet Népdalköre – (Déva – Románia, Erdély)

Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület – (Csernakeresztúr – Románia, Erdély)

Paduretul (Pârteștii de Sus – Románia)

Oberih (Zastavna – Ukrajna)

Muravidéki Nótázók (Lendva – Szlovénia)

 

Bátaszéki Székelyek Baráti Körének Kórusa

Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesülete

Csátaljai Székelyek Baráti Körének Vigána és Istrimfli Tánccsoportja

Csátaljai Székely Népdalkör

Érdi Bukovinai Székely Népdalkör

Felvidéki Egyesület Kórusa, Bonyhád

Garai Székelykör Egyesület Néptánccsoportja

Hidas Néptáncegyesület

Hőgyészi Székely Kör „Bokréta” Néptánccsoportja

Hőgyészi Székely Kör „Kisbokréta” Néptánccsoportja

Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Zelke Néptánc Együttese, Bonyhád

Sebestyén Ádám Székely Társulat, Kakasd

Teveli Székely Kör

Teveli Fiatalok Egyesülete

Véméndi Székely Népdalkör

Völgység Néptánc Egyesület, Bonyhád

Zombai Székelyek Egyesülete

 

Sajtómegjelenések:

Összefoglaló a Tolnatáj Televízióban:

https://www.youtube.com/watch?v=x4ycPkjf_gg

 

Szomszédolás Program Kétyen a Tolnatáj Televízióban:

https://www.youtube.com/watch?v=tm4qx7EbJ7o

 

Viseletes felvonulás:

https://www.youtube.com/watch?v=Yc9WDqkiPvU

 

Bonyhád Város honlapján:

http://www.bonyhad.hu/mozdulj/index.html#!105-bukovinai-talalkozasok-xxv-nemzetkozi-folklorfesztival

 

Egyéb megjelenések:

http://www.cikador.hu/arch/arch2014szept/pg039.html

 

http://www.felvidek.ma/kitekinto/karpat-medence/47633-bukovinai-talalkozasok-bonyhadon-szlovakiai-resztvevokkel

 

http://www.nmi.hu/hu/Hirek/A-Bukovinai-Talalkozasokon-a-Magyar-Ertekek-Vandorterkep

 

http://marosvasarhelyiradio.ro/hirek/25_alkalommal_rendezik_meg_a_bukovinai_talalkozasok_elnevezesu_nemzetkozi_folklorfesztivalt.html

500 példányban készült a nyomdai szóróanyag.

Fotódokumentáció:

bukovinaiszekelyfeszt14KA (7)

bukovinaiszekelyfeszt14KA (24)

bukovinaiszekelyfeszt14KA (25)

bukovinaiszekelyfeszt14KA (41)

bukovinaiszekelyfeszt14KA (69)

bukovinaiszekelyfeszt14KA (186)

 

bukovinaiszekelyfeszt14KA (202)

bukovinaiszekelyfeszt14KA (295)

bukovinaiszekelyfeszt14KA (300)

bukovinaiszekelyfeszt14KA (377)

bukovinaiszekelyfeszt14KA (392)