Bonyhádi Székely Kör

A  Bonyhádi Székely Kör bemutatása

 

 

A  Bonyhádi Székely Kör 1997. évben bejegyzett kulturális hagyományőrző egyesület. Alapító elnöke Höfler Lajosné Kelemen Emma, 1997-től Bíró Sándorné vezeti a szervezetet.

Legfontosabb feladatuknak tartják a bukovinai székelység összefogását, népművészetének és hagyományaiknak ápolását, a szellemi és tárgyi emlékek összegyűjtését, a népi iparművészeti tárgyak készítésének támogatását, a székely ünnepek megrendezését.

Kiemelten támogatja 1991-ben alakult népdalcsoportját, amely bukovinai székely népdalokat gyűjt és ad elő, de szívesen énekelnek moldvai dalokat és egyházi népi énekeket is templomi koncerteken, karácsonykor, pünkösdkor. Munkájukat országos minősítő versenyeken négy „Arany”- és egy „Kiemelt Arany” minősítéssel jutalmazták A Vass Lajos Kárpát-medencei Népdalversenyen két Kiemelt Arany Minősítést, Nívó díjat és Nagy díjat nyertek. A népdalcsoportnak számos fellépése van az ország egész területén és külföldön is Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában, Szerbiában, Németországban és Ukrajnában vendégszerepeltek.

Művészeti vezető: Gaál Martin Elvira

Elnök: Bíró Sándorné