Sebestyén Ádám Székely Társulat Kakasd

A Sebestyén Ádám Székely Társulat 1972-ben alakult. Az alapító Sebestyén Ádám kakasdi kántor és amatőr néprajzi gyűjtő volt. Halála után, munkásságának elismeréséért, tiszteletből a Hagyományőrző Együttes felvette a Sebestyén Ádám nevet. Alapszabályunk szerinti célunk a bukovinai székelyek által képviselt hagyományok őrzése és annak átadása a jövő nemzedéknek. Ennek érdekében az egyesületen belül működik néptánccsoport, a Csillagösvény Székely Népdalkör és a mesemondók. Jelen vagyunk minden Székely Találkozón, a tizediket Kakasdon tartottuk 2006- ban, ahol több mint 1200 bukovinai székely tisztelte meg rendezvényünket jelenlétével. A „Sebestyén Ádám” Székely Mesemondó Verseny Kakasdról indult és ötévente mi vagyunk a házigazdái a rendezvénynek. A „€žBukovinai Találkozások”€ fesztivál állandó résztvevői vagyunk, Lengyelországban, Romániában, Ukrajnában és Magyarországon is, de felléptünk már Görögországban, Olaszországban és a Vajdaságban is néptánc fesztiválokon. Csernakersztúr és az al-dunai Székelykeve testvérkapcsolata egyesületünknek.

Sebestyén (Bada) Ferenc bácsi tiszteletére minden második esztendőben, bukovinai székely néptánc versenyt szervezünk. A mesemondó Fábián ágostonné Márika néni emlékére 2007 szeptemberében egy héten keresztül olvastunk meséiből, a Kakasdi Könyvtárban. Minden évben előadjuk az Andrásfalvi Betlehemest, melyet az Országos Betlehemes Találkozókon is bemutatunk országszerte.

Országos elismeréseket is szereztünk: 1975-ben Szekszárd- különdíj, 2001-ben Kiváló arany minősítés Balatonberényben az Országos Amatőr Művészeti Fesztiválon, ugyanitt 2003-ban arany minősítés és a gyermekcsoportnak ezüstminősítés. Baracson 2007-ben a vándorkupa elnyerése, 2008-ban pedig különdíj. A népdalkör a Vass Lajos országos versenyen különdíjat nyert el. Népdalkörünkben énekel Sebestyén István kétszeres Vass Lajos-díjas népdalénekes, mesemondó. A néptánccsoport művészeti vezetője Varga János néptáncoktató tanár. Munkánkat segíti a Kakasdi ֖nkormányzat, Zomba és Vidéke Takarékszövetkezet, a gyerekek szülei, a pályázati lehetőségek és mindazok, akik az egyesület munkáját értékelik.