Beréti Istvánné sz. Pete Teréz Rozália

Népi Iparművész – szövő

Beréti Istvánné sz. Pete Teréz Rozália

1948-ban született a csongrád megyei Nagymágocson, 1966-ban szüleivel együtt Tolna megyébe költöztek. Itt ismerte meg későbbi férjét, Beréti István fafaragót. Ő „fertőzte” meg a székely kultúra szeretetével és az ő biztatására kezdett el szőni. A bonyhádi művelődési ház szövőszakkörében, Lőrincz Aladárné, Vilma nénitől tanulta a szövés alapjait. Bár a három gyermeke nevelése mellett nem sok ideje maradt a szövésre, amikor csak tehette, odaült a szövőszékhez.
1990-ben egy országos pályázaton állították ki először a munkáimat, mindez további biztatást adott a munkához. Azóta több kiállításon szerepeltem: Bonyhád, Szekszárd, Tengelic, Decs, Tamási, Tevel, Lengyel, Várdomb, Dunaföldvár, Hidas, Diósberény, Pécs, Biudapest. Rendszeresen zsűriztetem munkáimat.
1988 óta tagja vagyok a Tolna Megyei Népművészeti Egyesületnek. Részt veszek az egyesületi rendezvényeken: Mesterségek Ünnepe Budapesten, Folk Napok Pécsett, Szüreti Napok Szekszárdon.

Díjak, elismerések: Országos népművészeti kiállítás 2 díj (1999); Baranyai Kulturális Nap Különdíj (2002) Népi Iparművész (2008)