Levesek

Cibre leves

Hozzávalók: 3 fej hagyma, babérlevél, ecet, só, őrölt bors, 4 tojás

Cibre leves

Az apróra vágott hagymát kevés vízben puhára főzzük, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Felengedjük vízzel, majd ecetet öntünk hozzá. Végül a tojásokat beleütjük, rövid ideig főzzük és azután tálaljuk.

Cibre, cibere, keszőce, kiszi: Az erjesztett korpa leszűrt, savanyú levéből készült leves. Valamennyi fenti elnevezés jelölt más savanyú leveseket is. A középkortól kezdve kifejezetten böjti étel, mely az egész magyar nyelvterületen szokásos volt. (Magyar Néprajz IV. Életmód kötet. 502. oldal) Mellékesen italul is szolgált. (Magyar Néprajz IV. Életmód kötet. 537. oldal)

 

Halcibre leves

Hozzávalók: Kb. 60 dkg hal felszeletelve, só, 3 fej nagyobbacska hagyma, ecet, babérlevél, kb. 1 liter víz

Halcibre leves

Kevesebb vízben apróra vágott hagymát sóval puhára főzzünk, babérlevelet adunk hozzá, majd felöntjük vízzel. Mikor felforr, hozzáadjuk a halat, ízesítjük savanyú lével vagy ecettel. (A savanyító levet régen erjesztett rozskorpából készítették.) Utána még egy kicsit forraljuk és tálaljuk.

 

Köménymag leves

Hozzávalók: 2 kanál olaj, 2 dkg liszt, fél kávéskanál köménymag, hagyma, só

Rózsaszínű rántást készítünk, 1 csapott kiskanál köménymagot beleszórunk és azzal egy-két percig pirítjuk. Hideg vízzel felengedjük, beleteszünk egészben egy fej hagymát. Miután megfőtt, a hagymát ki kell venni a levesből. Ekkor egy tojást belehabarunk, sózzuk és pirított kenyérkockával tálaljuk. Hadikban kenyeret aprítottak bele.

 

Tojás leves

Hozzávalók: 2 kanál olaj, 2 dkg liszt, 1 kis fej hagyma, 1 kanál tejfel, kevés ecet, só, paprika, 4 tojás, babérlevél

Tojásleves

Zsemle színű rántást készítünk, ebbe apróra vágott hagymát teszünk, majd fölengedjük vízzel. Sóval ízesítjük, kb. negyed órát főzzük. Személyenként 1-1 tojást beleütünk, ami egészben megfő. Utána kis ecetet csorgatunk bele ízlés szerint. Tojás hiányában készíthetjük behabart tojással is.

 

Pityóka leves

Hozzávalók: 40 dkg pityóka (burgonya), só, babérlevél, 1 közepes hagyma, bors, tejfel, olaj

Pityókaleves

A meghámozott pityókát kockára vágjuk, majd fazékba téve felöntjük kb.7 dlvízzel. Sót, babérlevelet teszünk hozzá. Fedő alatt puhára főzzük. A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, 2 evőkanál felhevített olajba tesszük, és kis liszttel világos rántást készítünk. Kb.3 dlvízzel felengedjük, és a leveshez öntjük. A meleg levesből kimerítünk, és a tejfellel simára keverjük. Az egészet összeforraljuk. Tálaláskor a babérlevelet kivesszük.

 

Céklarépa leves

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú céklarépa (kb. 40 dkg), murok (sárgarépa), petrezselyemgyökér, 2 szem pityóka (burgonya), só, ecet, kis fej hagyma, babérlevél

Céklarépa leves

A céklát meghámozzuk, a murkot, petrezselymet, pityókát is megtisztítjuk. Almareszelőn lereszeljük és kb.8 dlvízben feltesszük főzni sóval, babérlevéllel. 2 evőkanál olajat felhevítünk, 1 kanál liszttel, apróra vágott hagymával világos rántást készítünk. Ezt kb.3 dlvízzel felengedjük, és a leveshez öntjük. Összeforraljuk, végül kis kanál ecettel ízlés szerint ízesítjük. Aki szereti, tejfellel is eheti.

 

Tojásos pityóka leves

Hozzávalók: 30 dkg pityóka (burgonya), 3 egész tojás,2 dl tejfel, babérlevél, kevés ecet, só, ízlés szerint kapor, 1 kiskanál liszt

A meghámozott pityókát apró kockákra vágjuk, felöntjük8 dlvízzel, közben fűszerezzük. A tejfellel simára keverjük a lisztet, hozzáadjuk a leveshez, ezután a feltört tojást óvatosan egyenként beleeresztjük. Tíz percig forraljuk, finomra vágott kaprot és ecetet adunk hozzá.

 

Faszulyka leves

Hozzávalók: 20 dkg száraz faszulyka (bab), 2 dkg zsír, 4 dkg liszt, petrezselyemgyökér, murok (sárgarépa), hagyma, fokhagyma, ecet, kevés paprika és só, (babérlevél, tárkony)

Faszulyka leves

A megtisztított faszulykát beáztatjuk, másnap kb. másfél liter sós vízben feltesszük főni. Amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket. (Ízesíthetjük még babérlevéllel és tárkonnyal is.) Zsemle színű rántást készítünk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a piros paprikát, ezzel a levest berántjuk. Tálalás előtt ecettel ízesítjük. Jó ízt ad a levesnek a belefőzött füstölt csülök, szalonnabőr, vagy füstölt hús leve.

 

Salátaleves

Hozzávalók: 2 fej saláta, 15 dkg füstölt szalonna, 6 tojás, tejfel, só, fokhagymaszár, savó vagy víz

Salátaleves

A füstölt szalonnát apróra vágjuk, ezt zsírjára sütjük, a tepertyűt zsírjából kiemeljük, 3 tojást kikeverve ráöntjük a zsírra, összekeverjük fakanállal, és félrerakjuk. A savót vagy a vizet feltesszük főzni sóval és fokhagymaszárral. Mikor forr, akkor hozzáadjuk a leveleire szedett, szükség esetén darabolt salátát és a tojást. 3 tojást tejfellel kikeverünk és a kész leveshez adjuk.

 

Tejfeles káposztaleves édes káposztából

Hozzávalók: 1 fej édes káposzta, 1 fej vereshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, őrölt bors, só, friss kapor, paprika, paradicsom, 2 dl tejfel

Futtassuk meg a forró olajban a finomra vágott hagymát. Adjuk hozzá a lisztet, utána a felaprított káposztát. Húzzuk kicsit félre, és öntsük fel annyi vízzel, hogy 3 ujjnyira ellepje. Majd főzzük bele a darabokra vágott paprikát, paradicsomot és a kaprot. Sózzuk, borsozzuk. Amikor a káposzta megpuhult, vegyünk ki egy merőkanálnyi levest, ezt keverjük el a tejfellel, és öntsük vissza a levesbe. Kicsit forraljuk, majd tálalhatjuk.

 

Ződfaszulyka leves

Hozzávalók: 50 dkg ződfaszulyka (zöldbab), 3 dkg zsír vagy olaj, 3 dkg liszt, hagyma, tejfel, ecet, só

Ződfaszulyka leves

A ződfaszulykát megmossuk, a szálkáktól megtisztítjuk, felébe vagy negyedébe tördeljük. Forró vízbe tesszük, sózzuk, ha puhára főtt, világos rántást készítünk, ezzel felengedjük. Rántás után legalább 10-15 percig még főzzük. Végül petrezselyem zöldjével, ecettel ízesítjük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tejfelet.

 

Céklalapi leves

Hozzávalók: céklalapi (céklalevél), hagyma, zsír, 1 kanál liszt, tejfel, kevés ecet és só

Kb. 20 piros céklalapit megmosunk, felaprózunk, leforrázunk. Közben hagymás lisztes rántást készítünk, ebbe beletesszük a leforrázott céklalapikat, felöntjük vízzel, és megsózzuk. Egy ideig főzzük, majd tejfellel, kevés ecettel ízesítjük.

 

Csihán leves

Hozzávalók: kb. 30 dkg friss csihán (csalán), 1 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, só, tejfel, 1 evőkanál liszt, kevés ecet

Csihánleves

A csihán levest leginkább tavasszal főzték a legelső csihánból, annak is a középső finom szikjából. A csihánt megtisztítjuk, felaprózzuk, leforrázzuk. Közben a zsírban a lisztet zsemle színűre pirítjuk, rántást készítünk. Ebbe beletesszük az apróra vágott hagymát, a leforrázott csihánt, felengedjük vízzel, ízesítjük. Mikor jól összeforrt, közvetlenül tálalás előtt beletesszük a tejfelet. Máléval fogyasztva nagyon ízletes.

 

Kapros pityókaleves

Hozzávalók: 2 db közepes nagyságú pityóka (burgonya), kis csokor friss kapor,2 dltejfel, 1 tojás, 1 evőkanál finomliszt, kevés bors, 8 dkg füstölt szalonna, só

Kapros pityókaleves

A füstölt szalonnát apróra vágjuk, kis lángon zsírjára sütjük, majd kivesszük a pörcöt. A kisült zsírba beleszórjuk a lisztet, és zsemle színűre pirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, felöntjük vízzel, ízesítjük. Miközben forraljuk, meghámozzuk a pityókát, almareszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, sót és a felvert tojást, hozzákeverjük a szalonnapörcöt. Kiskanállal a forrásban levő levesbe szaggatjuk. Ekkor kevés levest kimerünk, tejfellel és finomra vágott kaporral összekeverjük, majd visszaöntjük. Rövid ideig forraljuk, és azután tálaljuk.

 

Lucerna leves

Hozzávalók: friss fiatal lucerna felső levelei, kb. 10 dkg füstölt kolbász, 1 kanál zsír vagy olaj, tejfel, só, 1 fej hagyma

Ezt is tavasszal készítették leginkább. Leforrázzuk a lucernát, zsemle színű rántást készítünk a lisztből és az apróra vágott hagymából. Hozzáadjuk a leforrázott lucernát, felengedjük vízzel. Mikor már felforrt, belerakjuk a füstölt kolbászt, ezzel is forraljuk egy kicsit. Amikor majdnem kész, a forró levesből kimerítünk egy keveset, és tejfellel kikeverve visszaöntjük a levesbe.

Labodából ugyanilyen eljárással készítették a levest.

 

Tyúkhúsleves

Tyúkhúsleves

A megtisztított tyúkot feltesszük hideg vízben főzni. Adunk hozzá sót, zöldséget, fokhagymát, egy kisebb fej hagymát, borsot. Mikor ez szép lassan fövöget, a habot leszedjük a tetejéről. Lassú tűznél főzzük kb. három órán keresztül. Mikor már a hús puhára főtt, átszűrjük. A tyúkot kiemeljük a levesből és megtöltjük.

A húslevest a bukovinai székelyek édes levesnek is hívták. Nem édesített, hanem egyszerűen csak nem savanyított, nem savanyú ételekről van szó. Így különböztették meg a táplálkozásukban olyan nagy szerepet játszó savanyú levesektől. A marha vagy tyúkhúson kívül petrezselyem és „murok” főtt benne, végül „laska”-nak nevezett metélt tésztát főztek bele. (Györgyi Erzsébet: Házasságkötés és szokásköre a bukovinai székelyeknél. Néprajzi Közlemények 1962, 71-72. oldal.)