Nemzeti Kulturális Alap 3618/00425

Szakmai beszámoló az NKA 3618/00425 sz. pályázathoz
A „Mikor Csíkból elindultam…” jubileumi műsort a madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megye székelyek lakta falvaiba fogadták be. A kistelepüléseken, ahol élénken él a székely származás emléke, és ahol kevés azon alkalmak száma, amikor magas színvonalú kulturális produkciót láthat a lakosság. A községek vezetői és civil szervezetei részéről igény mutatkozott az előadássorozatra.
A produkciót népművészeti jellege különösen vonzóvá tette. Könnyebbséget jelentett minden befogadó szervezetnek, településnek az, hogy az előadással járó jelentős anyagi vonzat (tiszteletdíj, útiköltség, zenekari díj) nem őket terheli.
A hőgyészi, teveli, izményi, cikói hagyományőrzők mellett Fülöp Ferenc díjas táncosok, a Kárpát-medence díjas előadó, a Népművészet mestere Sebestyén István, a népzenetanár, előadó Falkai Gyuláné, a Csurgó Zenekar és Csibi Krisztina néprajzkutató közreműködésével szerkesztett műsort 2013-ban a kapolcsi Művészetek Völgyében már bemutattuk a nagyközönségnek. A két és fél órás nagyműsorban váltakoztak keserves és mulató dalok, szokásfeldolgozások, táncos-zenei összeállítások, mese és tréfás történetek. Mindezt egy történelmi szálra felfűzött viselet bemutató tette még értékesebbé.
Kilenc településre jutott el az előadás: Somberek, Csátalja, Cikó, Kakasd, Zomba, Kéty, Gara, Izmény, Tevel. A helyi művelődési ház mindenhol alkalmas volt arra, hogy a nagy létszámú közönséget, előadókat és fellépőket befogadja. A helyiek kezdeményezték a beszélgetést, barátságok és rokoni szálak megerősítését. A látogatók nem csak a székely származásúak közül kerültek ki, hanem az egész közösség megmozdult.
Sok pozitív visszajelzést kaptunk, ezért úgy ítéljük meg, hogy nem volt hiábavaló a szervezés illetve a fellépők áldozatkészsége.

DSC00112

DSC00113

DSC00117

 

DSC00119
DSC00129

DSC00132

DSC00138