Cikói Hagyományőrző Egyesület

A Cikói Hagyományőrző Egyesület 1995-ben lett bejegyezve egyesületként a Szekszárdi Cégbíróságon. Akkor még volt a kórus mellett tánccsoport is. A cikói német kórus kérésére az egyesületbe ők is felvételt nyertek, így a nevünk Cikói Székely-Német Hagyományőrző Egyesület lett. Sok éven át együtt dolgoztunk, közös fellépéseink voltak, ezért 2008-ban a KÓTA-tól Nemzetiségi kategóriában díjat kaptunk, melyet Budapesten vett át Rónai Józsefné és Szabóné Gáncs Tünde.

Sajnos időközben a tánccsoport megszűnt (a lányok főiskolára, egyetemre mentek, vagy szültek, a fiúk katonák lettek, külföldre mentek, stb.)

2000-től vezeti a kórust Szabóné Gáncs Tünde. Ettől az időtől számítjuk a kórusunk születésnapját. Az első 5 évben sokat tanultunk, próbáltunk. Felléptünk a falunkban és a környező településeken. 2005-ben indultunk el először minősítő versenyen, és egyből Arany Páva díjban részesültünk. Amely kórus eléri ezt a címet meghívást kap a Gálára, ahol el lehet érni az Arany Páva Nagydíjat.

Eredményeink időrendi sorrendben:

Arany Páva Díj:
2005 Pákozd
2006 Kadarkút
2008 Perkáta
2013 Paks
2016 Orosháza
2018 Orosháza

 

Arany Páva Nagydíj:
2006 Kadarkút
2009 Különdíj Alsópáhok
2010 Győr
2014 Különdíj Deszk
2016 Eger
2010 Vass Lajos Nagydíj Budapest
2013 Emlékplakett Cikó Község Önkormányzatától

Az ország számos helyén megfordultunk: Győr, Ete, Székesfehérvár, Hévíz, Alsópáhok, Perkáta, Pákozd, Kadarkút, Paks, Szekszárd, Bonyhád és környéke, Budapest, Eger, Abasár, Kecskemét, Szeged, Deszk, Orosháza.

Felléptünk idősek otthonában, óvodákban, iskolákban, falunapokon, szüreti felvonulásokon, kórustalálkozókon (mi is rendeztünk többször ilyen találkozókat), avató ünnepségeken, stb.

Külföldön is sok helyen megfordultunk: Ukrajnában, Romániában (többször), Szerbiában, Szlovákiában (kétszer), Lengyelországban (négyszer), Németországban (testvér településen háromszor).

Bukovinai székely népdalokat tanulunk és adunk elő, de néha egy-egy mezőségit is énekelünk.

Megjelent két CD is, összesen 72 dalt örökítettünk így meg.

Kevesen vagyunk, de nagyon jó közösséggé alakultunk. 2018 októberében 4 fő csatlakozott hozzánk és igen örvendetes, hogy közülük két „kislány”, alig 19 évesek. Ez a jövőre való tekintettel jó érzéssel tölt el bennünket, idősebbeket – talán lesz jövője a kórusunknak.