Hargita Székely Egyesület Tolna-Mözs

A csoport célja megalakulásától fogva a székely hagyományok ápolása, bemutatása az ország területén és a határon túl. 1991-ben a tánccsoport megalakításával és a székelyföld táncainak tanulásával kezdődött tevékenységünk. Néhány év leforgása alatt olyan minőségű táncokat tanultunk meg, hogy 1996-ban a Pesovár Ernő vezette zsűri előtt minősítést szereztünk. Az elmúlt időszakban szinte valamennyi nagyobb székely településen felléptünk. Eljutottunk Németországba, Lengyelországba és Romániába. Igyekeztünk a „Bukovinai Találkozások” Fesztiválokon és a székely találkozókon részt venni, műsorainkkal a rendezvények színvonalát emelni.
A tánccsoport tagjai általános iskola felső tagozatból és a középiskolás korosztályból tevődött össze. Nagy segítséget adott Sántha Rezső Marosvásárhelyről, a táncok válogatásában, betanulásában. A zenei anyagot a szekszárdi Kis Bartina, majd a Csurgó Zenekar biztosította. A helyi és környékbeli rendezvények állandó szereplői voltunk.
1994-ben berendeztünk egy emlékszobát székely használati tárgyakból. Ezt 2007-ben egy, társadalmi munkával és pályázati támogatással felújított épületszárnyba költöztettük. 1995-ben a bonyhádi székely találkozó kiállítási anyagában szerepelt gyűjteményünk. Az összegyűjtött anyag mennyisége és minősége is alkalmas kiállításra, nagyobb része Bukovinából származik. A kiállítás elrendezését Ferencz Mártonné és Lőrincz Andrásné tanácsai segítették. A gyűjtemény megtekinthető előzetes bejelentkezéssel.

Domokos Lőrinc elnök