Hőgyészi Székely Kör – Bokréta Néptánccsoport

A Hőgyészi Székely Kör 1989-ben alakult, még ebben az évben létrehozta a tánccsoportját is, amely később a „Bokréta Néptánccsoport” nevet vette fel. „A székely kör megalakulásával a székely népszokások, hagyományok, kultúrák egymás mellett élését, megismerését és megismertetését kívánja elősegíteni azáltal, hogy kulturális örökségének megóvása érdekében feltárja, és bemutatja a Hőgyészen élő székelyek származási helyének szokásait, tárgyi, nyelvi és zenei emlékeit. A már Magyarországon született nemzedékek részére a származási hely kulturális és zenei emlékeinek átadását, oktatását szeretné megvalósítani” (részlet az alapító okiratból). Ennek jegyében dolgozunk immár tíz éve; szerveztünk országos mesemondó versenyt, hagyománnyá váltak „húsvétoló” rendezvényeink, évente két játszóház, kiállítások szervezése és a tájszoba alapítása a munkánk eredménye.

Tánccsoportunk rendszeresen viszi jó hírnevünket az országban és többször jártak már külföldi fesztiválokon. Saját gyűjtéseinket Kosnás árpád táncoktató segítségével feldolgoztuk, így hat népszokás koreográfiája tudható sajátunknak. A népszokásokat eddig csak színpadi feldolgozásban mutattuk be, a közeljövőben szeretnénk visszavinni az emberek közé úgy, hogy a fiatalok kezdeményezésére ismét szokássá váljanak. Első próbálkozásunk 2008 decemberében a „serkenelős”, a leányok megéneklése nagy sikert aratott, ezért 2009-ben már újabb szokás felelevenítését tervezzük.
További terveink között szerepel a gyermektánccsoport újraindítása és más népcsoportok táncainak megismerése. A fiatalok a zenei emlékek és szokások megismerése, a szervezési és egyéb feladatok elsajátítása mellett olyan tevékenységekkel is meg fognak ismerkedni, mint például a szövés. A Hőgyészi Székely Kör saját honlappal rendelkezik, mely megtekinthető a www.hogyeszibokreta.hu oldalon.