Felkerült a nemzeti jegyzékre a csobányolás

A Kulturális Örökség Napjai keretében szeptember 20-án adták át a kihirdetési dokumentumot, mellyel a csobányolás, a bukovinai székelyek betlehemes játéka hivatalosan felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. A dokumentumot Csibi Krisztina, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke vette át Halász Jánostól, az Emberi Erőforrások Fejlesztése Minisztérium Kulturális Államtitkárától Kőszegen, a Jurisics várban rendezett ünnepségen. A csobányolás mellett a jegyzékre került a tápéi gyékényszövés és a szatmár-beregi szilvalekvárfőzés hagyománya, a Duna magyarországi alsó szakaszának halászata és a kőszegi szőlő jövés ünnepe. A három napos rendezvényen a nemzeti jegyzéken szereplő tizennyolc elem Kőszeg főterén mutatkozott be kiállításokkal, kézműves foglalkozással.

A Szövetséget Fábián Gergely, tiszteletbeli elnök, Lőrincz Etel és Barabásné Fábián Elvira elnökségi tagok, illetve Erdős Borbála, az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör vezetője képviselte.

átadó ünnepség (15)Dokumentum a csobányolás Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére történt felvételéről-page-001

átadó ünnepség (23)

átadó ünnepség (25)

kulturális örökség napjai Kőszegen (49)

kulturális örökség napjai Kőszegen (5)

kulturális örökség napjai Kőszegen (6)

kulturális örökség napjai Kőszegen (14)