FELHÍVÁS

Sorsfordító évek – Bukovinai székely konferencia

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium valamint a Bukovinai Székelyek  Országos  Szövetsége,  2020 júliusában három napos konferenciát szervez Bonyhádon, abból az alkalomból, hogy 75 éve a Vajdaságból elmenekült bukovinai székelyek megérkeztek és  letelepedtek a tolnai falvakban.  

A konferencia fővédnöke:     Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Védnöke:                               Csibi Krisztina, Magyarság Háza igazgatója

Társszervezők:                      

Kriza János Néprajzi Társaság (Erdély)

Kiss Lajos Néprajzi Társaság (Vajdaság)

Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület

A konferencia célja, hogy az évforduló kapcsán újra számba vegyük a bukovinai székelyek útját a madéfalvi kirajzástól a bukovinai letelepedésükig, áttelepítésüket és a vajdasági éveket, menekülésüket és magyarországi letelepítésüket. A konferencia témaköre magába foglalja a más területen letelepedett bukovinai székely népcsoportok történetének kutatását is, pl. mezőségi, dévai, al-dunai székelyek, érdi, Baranya megyei stb.

A konferenciára elsősorban új kutatásokat várunk, 20-25 perces előadások formájában. A konferencia alkalmat teremt a Tolna megyei bukovinai székelyek mai hagyományőrző, önszervező tevékenységének a megismerésére, találkozási lehetőséget a témában ismert szakemberekkel.

Előzetes jelentkezés: 2019. szeptember 30-ig a dolgozat címének a megjelölésével, és a téma

rövid, pár soros összefoglalásával.

Végleges jelentkezés: 2019. november 30-ig a választott téma egy oldalas bemutatásával, ami

alkalmat nyújt a konferencia programjának az elkészítéséhez.

A szervezők a konferencia idejére kollégiumi szállást és teljes étkezési ellátást biztosítanak. Utazási költséget, honoráriumot a megnyert pályázatok függvényében tudunk biztosítani.  Terveink szerint a konferencián elhangzott előadásokból kiadvány készül, ezért kérjük a kész dolgozatok elkészítését a konferenciára. A szerkesztési részletekre visszatérünk a végleges jelentkezés után.

A konferenciával felmerülő bármilyen kérdésről  inagy1964@gmail.com e-mail címen lehet érdeklődni, és itt lehet jelentkezni is.

                                               Köszönettel és tisztelettel; Nagy István a szervezők nevében.