Baráti fogadtatás, szép élmények az V. Bukovinai Székely Borversenyen Székelykevén

Az V. Bukovinai Székely Borverseny szervezését idén a székelykevei Dani Ernő, az al-dunai telepítés 130. évfordulójára való megemlékezést Papp Mária vállalta. A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségét az eseményen Csibi Krisztina elnök és Csíki Béla alelnök képviselték, illetve részt vett Koller Mártonné Molnár Veronika is, aki két megjelent könyvét mutatta be.

A székelykeveiek ismét tanúbizonyságát adták híres vendégszeretetükről.

Köszönet minden segítőnek, támogatónak!

 

A szekszárdi csoport élménybeszámolóját olvashatják az alábbiakban:

Székelykeve Borverseny – 2013.április 12-14.

 
Az ötödik bukovinai székely borversenyt Szerbiában, az al-dunai Székelykevén rendezték meg. Színesítette a borversenyt egy kulturális program is, ami nagy érdeklődést váltott ki a tagszervezetek részéről. Ezen a programon a Bátaszéki Székelyek Baráti köre, a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesülete valamint a Teveli Székely Kör tagjai vettek részt.
Úti célunk a Hercegszántói határátkelőt követően Újvidék, Pétervárad és Zimony volt. Rövid időt töltöttünk a Nándorfehérvári várban is. A határátkelésnél adódtak némi problémáink, ezért pár órai késéssel érkeztünk meg Székelykevére, ahol finom vacsorával vártak már bennünket. A tevelieket a „Petőfi Sándor” Egyesület tagjai fogadták, Bátaszék és Szekszárd vendégeinek elhelyezését Dani Ernő – aki egyben a borverseny főszervezője is volt – biztosította. A program szerint másnap a Szendrői várat szerettük volna megnézni, de a Duna magas vízállása miatt nem tudtunk bemenni. A tájház, valamint a kézműves kiállítás megnyerte tetszésünket.
A halászléfőző verseny is jól sikerült, aranyérmesek a teveliek lettek, Bátaszék és Szekszárd közösen főzött, és ezüstérmesek lettek.
A borversenyen viszont nagy volt a sikerünk. A Szekszárdi és Tolnai borvidékről negyvenhárom mintát értékeltek és ebből összesen huszonnégy nagyarany és arany, hét ezüst és tíz bronzérem született, valamint két versenyző oklevelet kapott.
A programot ünnepi szentmisével zártuk, majd ezt követte a közös fényképezés, és indultunk hazafelé. Úti célunk Vukovár volt, ahol megszemlélhettük a szétlőtt lakóházak nyomait, majd Eszéket elhagyva elértük a magyar határt.
Az utazás során mindvégig kitűnő hangulat, jókedv jellemezte a lelkes csapatot.
 

 Székelykevei borverseny eredményei 2013